Kredi Kartı Mağduru Olmayın!

Kredi Kartı Ödemesinde Gecikme Durumunda Ne Yapılmalıdır?

25.11.2013 12:21

eticilere kredi kartı kullanımı hakkında genel çerçeveleri çizmelerinde yardımcı olacağına inandığımız bazi bilgileri, çeşitli makaleler ile burada paylaşmaya çalıştık.

TuketiciFinansman.net olarak tüketicilere tavsiyemiz; kredi kartı borcu ödemeleri sırasında ekstrelerinde yer alan asgari ödeme tutarının altında kalmamaya özen ve göstermeleri olmuştur. Hatta üst üste 4 ay ve daha fazla süre kredi kartı borcunun sadece asgari ödemesini gerçekleştiren tüketicilere kart borçlarını tüketici kredisi almak yoluyla kapatmalarını öneriyoruz.

Ancak her ne kadar aksini önersek de, tüketiciler zaman zaman kredi kartlarında bir kaç dönem üst üste gecikmeye düşebiliyorlar. Peki böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda tüketicileri nasıl bir süreç bekler? Bu yazıda okuyucularımıza aktarmaya çalışacağımız konu başlıkları, kredi kartı ödemelerinde gecikme durumu ve gecikme durumunda geçilecek aşamalar ve sonuçları olacak.

Gecikme durumu nedir ?

Kredi kartında gecikme durumu, kredi kartı son ödeme tarihine kadar ekstrede banka tarafından belirtilen dönem borcunun en az %20′sine denk gelen asgari ödeme tutarının altında veya hiç ödeme yapılmaması durumunda gerçekleşir.

Gecikme durumunda bankalar kredi kartı akdi faizinden daha yüksek bir oran olan kredi kartı gecikme faizini, gecikmede olan tüm bakiyeye uygularlar.

Gecikme durumu süreci

kredi karti gecikme durumuSon ekstrede yer alan son ödeme tarihinde, asgari ödeme miktarının altında ödeme yapılması veya hiç ödeme yapılmaması durumunda, banka müşteriye gecikmede olduğunu ve en az asgari ödeme tutarı kadar bir ödeme yapması gerektiğini detaylı olarak anlatan bir uyarı mektubu gönderir. Müşteri artık 30 günden az gecikmeli ödemeler grubuna dahil olmuştur. Burada son ödeme tarihi ile bir sonraki ekstre kesimi arasında 20 günlük bir süreden bahsediyoruz.

Bu aşamada ekstre bakiyesinin tamamına banka günlük gecikme faizi işletmeye başlar. (Kredi kartı borcunu hiç ödememiş olduğunu farzediyoruz. Yaptığı ödemenin asgari miktarın altında kalması durumunda ekstre bakiyesinden ödeme yaptığı miktar düşüldükten sonra kalan bakiyeye gecikme faizi uygulanır.) Müşterinin kredi kartı nakit çekime kapatılır, yani müşteri bu süreçte kredi kartından nakit avans çekemez. Bu durum bir sonraki ekstre kesimine kadar devam eder ve banka Kredi Kayıt Bürosu‘na (KKB) aylık bildirimi yaptığı sırada bu durumu da bildirir. Müşterinin gecikme durumu KKB veritabanında tüm üye kuruluşların ulaşabileceği bir veri olarak saklanır.

Bir sonraki ekstre kesim tarihinde müşteri hala bir önceki ekstreye ait asgari ödeme tutarını gerçekleştirmemiş durumdaysa artık 30 gün gecikmeli alacaklar grubunda değerlendirilmeye başlar. Bu ikinci ekstrede müşterinin asgari ödemesi gecikme faizinin de etkisi ile artmış olacaktır. Müşteriye yine bir uyarı mektubu gönderilir ve müşteri kredi kartı şatış işlemine kapatılır. Bu aşamadan sonra müşterinin kredi kartı tamamen bir faiz üretme makinesine dönüşmüştür. Müşterinin statüsündeki bu olumsuz gelişmelerde ekstre kesiminin yapıldığı ay içerisinde KKB’ye iletilir.

Bir sonraki ekstre kesiminde de son ekstreye ait asgari ödeme gerçekleşmediyse, 60 gün gecikmeli alacaklar statüsüne geçiş yapılır. Yine uyarı mektupları ve gecikme faiz oranı sürecinden ve gecikme statüsü ile ilgili bilgilendirme KKB’ye yapılır.

90 gün gecikmeli alacaklarda artık banka ile müşteri arasındaki ilişki oldukça gerilmiştir. Bankada ilgili birimler tarafından yapılan aramalarda ses tonu ve hitaplar sertleşmeye başlar. Tekrar uyarı mektubu gönderilir. Müşteriye işletilen faiz miktarı bileşik faiz uygulamasından dolayı oldukça artmıştır. Bu aşamada müşterinin KKB’de statüsü güncellenir.

Burada özellikle altını çizmek istediğimiz bir konu 60 gün ve üzeri gecikme kayıtlarının KKB’de bulunması durumu, tüketicilerin diğer finans kurumlarından alternatif finansman (yeni bir kredi kartı veya kredi) ihtiyaçlarını karşılama ihtmalini hatırı sayılır bir oranda azaltacaktır. Üstelik ilerde bu durum müşteri tarafından düzeltilse dahi kayıtlarda tutulacağından, tüketicilerin kredi tarihçesinde telafisi uzun sürecek negatif izler bırakacaktır.

90 gün sonrası kredi kartını veren kuruluş, kanunen borçla ilgili olarak yasal işlemlere başlamak zorundadır. Bu durumda muacceliyet oluşur, yani müşteriye yasal bir ihtar belgesi iadeli taahhütlü olarak gönderilir ve borcun tamamını ödemesi istenir. Bunun için ise yaklaşık 15 günlük bir süre verilir. Tüketici bu durumda yani 90 günü aşan gecikmeye düşmesi durumunda (bazı bankalar 60 günü aşan gecikmelerde de bu imkanı sunabiliyor) kredi kartını veren kuruluştan bir ödeme planı talep edebilir. Ödeme planında banka müşteriye yasal işleme başlamadan önce borcunu 4, en fazla 5 taksitte kapatma imkanı verir. Müşterinin ödeme planı yapmaması ve bu ödeme planına sadık kalmaması durumunda, hemen yasal takip süreci başlar.

Yasal / Kanuni Takip sürecinde bankalar ilgili alacakları avukatlara verirler. Avukatlar, bu alacakları yasal yollardan (icra vb.) tahsilata giderler. Bu aşamaya kadar kredi kartını veren kuruluşla bir ortak zemin içerisinde anlaşma yoluna gidilmediyse, müşteri kredi kartı borcu ve gecikme faizinin yanısıra bankanın tahsilat görevini verdiği avukatın vekalet ücretini de karşılamak zorunda kalabilir.

Sonuç olarak, kredi kartı borcunda gecikmeye düşmek maliyetli bir süreçtir ve kredi veren kuruluşlar ile gelecekteki ilişkilerinizi olumsuz yönde etkileyecek kredi geçmişinizde telafisi zor izler bırakabilir. Burada en önemli konu borç ilişkisinde olduğunuz kurumla irtibat içersinde olmaya özen göstermektir ve kurumla borcunuz yasal takip sürecine geçmeden bir ödeme planı yapmanız olacaktır.

Geri

Sitede ara

© 2013 Tüm Hakları Saklıdır.